zalen verhuur
live muziek
repetitieruimtes
darts / biljart
p.a. verhuur 

           
live podium , repetitieruimtes ,
vergader ruimtes en feestzalen.

het café voor iedereen:   darts - biljart - repetitie en vergaderruimtes, zalenverhuur

                                     regelmatig live muziek.   

         Wilhelminastraat 1 6161SX Geleen  046-4758009 of 0614227438 

  

Duivensport in de Reunie.

De naam zegt het al, postduivenvereniging Wilhelmina-Zwaluw-Combinatie 2010, (opgericht in 2010) simpelweg WZC 2010, Geleen, een fusieclub (ontstaan uit de Zwaluw Oud-Geleen (1927) en Wilhelmina Lindenheuvel (jaren 50). Door sluiting van ons toenmalig café, zijn we in april 2017 neergestreken in de Reunie en op fantastische wijze opgevangen door Astrid en Theo.

Een strakke planning zorgt ervoor dat de vele verenigingen hun activiteiten en wedstrijden (soms gelijktijdig) kunnen ontplooien, zonder elkaar te “bijten” met betrekking tot de beschikbare ruimtes.

Duivensport is al zo oud als mensenheugenis en in de eerste en tweede wereldoorlog werden duiven (vandaar de naam “postduiven”) al ingezet om berichten van militaire situaties van het oorlogsfront (middels briefjes aan de poot van de duif ) te laten overvliegen naar het thuisfront en vaak over honderden kilometers.

Zelfs de Griekse en Romeinse legers maakten hier gebruik van. De “Atheense Duikelaars” en de “Milanese Kroppers” waren de uit die tijd stammende sterke rassen die de klussen klaarden.

Heden ten dage gaat de duivensport simpel omschreven als volgt.

Iedere “doevepiet” of “duivenmelker” heeft zijn eigen “kot” (hok) met duiven. Voor de wedvlucht worden deze naar het lokaal gebracht, het zogenaamde “inzetten”, waar de duiven worden geregistreerd en in verzamelmanden gezet (variërend van 20 tot 27 duiven per mand).

Vroeger werden de duiven vervoerd in rieten manden per vrachtwagen dan wel per spoor naar losplaatsen in België, Frankrijk en zelfs Spanje. Er zijn ooit vluchten gehouden vanuit San Sebastian (1200 km) en Rome (1500km!!!). Nu gebeurd dat in aluminium manden in geconditioneerde vrachtwagens.

De te vliegen afstanden variëren van 60 tot 1300 km (Noord Nederland) en iedere week opklimmend met 100 tot 150 km.

De duiven worden allen in één keer in vrijheid gesteld (“gelost”) en de duif met de hoogste snelheid is winnaar. Per wedvlucht is er een prijspercentage te halen van 25% d.w.z. dat 75% buiten de boot valt, in duiventermen heeft deze duif dan “gemist”.

De snelheden variëren, afhankelijk van de windrichting tijdens de wedvlucht, van 1000 m/min (60 km/uur) tot wel 1800 m/min (108 km/uur).

Er zijn in het verleden wel eens snelheden gehaald van 135 km/uur, in duiventermen spreekt men dan van “wind op de vot”.

Deed men in vroeger tijden de duiven registreren met een gummiband om de poot die bij aankomst in een mechanische klok werd “gedraaid”, heden ten dage heeft ook de moderne elektronica zijn intrede in de duivensport gedaan, waarbij iedere duif is voorzien van een chipring die bij thuiskomst door een antennesysteem wordt geregistreerd.

U begrijpt al dat deze ontwikkeling ten koste is gegaan van de nostalgie in onze sport.

Vroeger werd er bv. vrijdag ingekorfd, zaterdag werden de mechanische klokken gelijk gezet en zondags na de vlucht geopend ( “afgeslagen”) en na veel handmatig rekenwerk kreeg men op donderdag de uitslaglijst in de bus. Heden ten dage is de lijst, door de computer berekend, direct na de wedvlucht ter beschikking.

Wedvluchten kunnen gespeeld worden op lokaal, provinciaal, nationaal dan wel op internationaal niveau. Een Barcelona winnaar internationaal gaat grif voor enkele tonnen aan euro’s over de toonbank naar China of Japan. Er zijn bedragen betaald van meer dan 4 ton. Ik zou zeggen als je daar soep van zou willen maken, eet ze dan met een “gouden” lepeltje……….

Mocht u interesse hebben voor onze sport of het gehele weekend van een wedvlucht mee te willen maken, wip dan gerust een keer binnen bij de Reunie. Het seizoen loopt van april to oktober.

Als u op internet de website www.pipa.be (pigeon paradise) bezoekt, gaat een hele (duiven)wereld voor u open…beslist een keer doen!!! Zeker naar het item “Veilingen”…………

John Heijnen, secretaris WZC 2010, Geleen.